1 Şubat 2009 Pazar

Dünya mutfakları

Türk mutfağının zenginliği dünyaca bilinir.Biz de haklı olarak kendi payımıza düşeni alırız.Bizim mutfağımız hem lezzet açısından çok farklı hem de çok zaman isteyen emek harcanan bir mutfak.Tüm dünya mutfaklarını çok iyi bilmiyorum.Yılda bir kez düzenlenen kültür haftası olur İsviçre de her şehir de farklı zamanlar da.Genelde her ülkenin bir derneği vardır.O dernekler katılır bu kültür haftasına herkes kendi ülkesinin yemeklerini yapar.İmece usulü derneğe üye olanlar hep beraber hazırlarlar.Kadınlar evde yaptıkları yemekleri tatlıları vs. getirirler.Belediye tarafından organize edilir böyle durumlar için her ilçenin büyük bir salonu vardır orası düzenlenir.Katılan her ülkeye bir stand verilir,masalar özel düzenlenir çiçeklerle süslenir.Çok büyük mutfağında tüm yemek için gerekli tabak,çatal,bardak vs. malzemeler bulunur.Servis elemanları tutulur o gün için yani herşey çok güzel özenle organize edilir.Güzel bir açılış konuşmasıyla gelenler yemeklere davet edilir.Standların önünde kuyruklar oluşmaya başlar.Şimdiye kadar gördüğüm en çok Türk mutfağının rağbet görmesi çünkü hem çeşitin çok olması hem de bir tadanın yeniden gelmesiyle bir bilemedin iki saat içinde yemekler tükenir.Ama bu tür organizelere katılım daha çok İsviçreliler tarafından olur.Yabancıların çoğu dernek üyeleri ve ailelerinden oluşur yani diğer o bölgede oturan yabancılar merak edip bile gelmezler.Sadece yemekle de sınırlı değildir,katılan ülkeler dans ve müzikli gösterilerde yaparlar ülkelerini tanıtmak için.
İsviçrelilerin bana göre öyle zengin bir mutfağı yoktur.Patates ve peynir ağırlıklı bir mutfakları var.Savaş yıllarında çok kıtlık çekmişler tek besin kaynakları patatesmiş sanırım bu yüzden patatesin çok çeşitli versiyonlarını üretmişler.En ünlü yemekleri Fondü eritilmiş peynire ekmek parçaları batırılarak yanında çeşitli turşularla yenen yapımı çok zaman ve emek istemeyen ama zaman içinde bizim de damak tadımızın alıştığı,arada toplanıp yediğimiz bir yemek.Bir de raclet haşlanmış patates üzerine özel raclet peyniri dilimlenip eritilir yine yanında turşu tarzı şeylerle yenir.Çok özel günlerin de genelde bu yemekleri yerler,kalabalık yenince keyifli olur.
Niye pazar günü böyle bir yazı çıktı derseniz dün akşam biz toplanıp raclet yedik birkaç eş dost.Şuan dışarıda lapa lapa kar yağıyor yine...Bu yemekler özellikle kışın yenir bir de :) yazın sıcakta ağır gelir.Yazın ne yerler derseniz bol haşlanmış sebze, salata , yanında et gibi ...
Efendim hepinize iyi pazarlar.

5 yorum:

  1. selamlar,evet Türkiye den uzakda
    bu tür etkinlikler güzel oluyor farklı kültürleri tanıma fırsatı doğuyor,bi de Amerika da yapmıştık ünv düzenlemişti bizde birkaç türk aile hanımları türk baklavası yapmıştık hemende bitmişti bizlerde çok memnun olmuştum,o günlerden kalan anmı sizlerle paylaşayım üzerimde deri takımvardı bende ilgi çekmiştim ve satarsanız almak isteriz demişlerdi ben de gülerek bu giysiyi uzun zamandır giyiyorum çok yeni değil demiştim:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Filiz hanım teşekkürler ziyaretinize evet farklı kültürleri tanımak açısından iyi oluyor.sevgiler size de

    YanıtlaSil
  3. sen de bizim türk yemeklerini tanıtırsın artık
    parmaklarını yesinler :))

    YanıtlaSil
  4. Etkinlik cok guzelmis, degisik kulturler hep ilgimi cekmistir ama yemek konusunda bizim mufagin uzerine tanimiyorum :)

    Iyi haftalar diliyorum bu arada :)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili asisciğim, yorumun için teşekkürler...bu yıl hafta da 3 gün el sanatları kursuna gidiyorum, o nedenle bilgisayara ayırdığım zaman azaldı, çeyizler bekliyor beni...sık uğrayamadığım için kusuruma bakma..selamlar-sevgiler..

    YanıtlaSil

Hoşgeldin :)içinden geldiği gibi...

LinkWithin

In Verbindung stehende Pfosten mit Thumbnails