21 Nisan 2012 Cumartesi

Çocuk Kral

Yaklaşık bir haftadır her gün işe giderken yol kenarlarına konmuş reklam plakatlarında görüyorum.Ne olduğunu tam anlayamadım tabii araba sürerken zor haliyle ama bir sergi ve Mısır'la ilgili olduğunu tahmin ettim resimdeki Firavun'dan.Hemen burnumun dibindeki sergiyi az kalsın kaçıracaktım.Bugün birden aklıma gelince hemen hazırlanıp gittim.1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter Mısır'ın Luksor Kentindeki ünlü krallar Vadisi'nde firavun Tutankhamon'un mezarını keşfetmiş.Bu mezardan çıkanlar Avrupa'daki bir çok şehirde sergileniyor.Dedim ya burnumun dibine gelmiş az kalsın kaçırıyordum,yarın son günü serginin.Tutankhamon çocuk yaşta kral olmuş ve çok genç 18 yasında ölmüş.
Bu kral hakkinda bilgi   wikipedia

Sergiden birkac foto












Günes,yagmur,rüzgar üclüsü hala devam ediyor.
Keyifle kalin...

5 yorum:

  1. Umarım Türkiyeye de gelir. Mısır çok ilgimi çekmiştir herzaman.

    İyi pazarlar Asisim...

    YanıtlaSil
  2. Selam Assis'cim. İyi ki kaçırmamışsın bu sergiyi. Tutankhamon'un lanetinden bahsediliyor muydu sergide?
    Şöyle ki "Eski Mısır firavunlarının en ünlüsü Tutankhamun'un mezarı, ölümünden 3 bin 262 yıl sonra bulunabildi. Tutankhamun'un merzarından pahabiçilemez hazineler çıkartıldı. Mezardaki yazılar birçok bilinmeyeni gün ışığına çıkarttı.
    Ancak, mezar açılmaya başladıktan sonra inanılmaz olaylar oluyordu. Herşey Carnarvon Lordu'nun ölümüyle başladı. 1923 yılının 30 Nisan günü, İngiltere'de Hampshire bölgesinde sade bir cenaze töreni düzenlendi. Törene katılanlar heyecanlıydılar, çünkü toprağa vermek üzere oldukları Carnarvon Lordu George Edward Stanhope, esrarengiz bir şekilde ölmüştü.
    Herkes Lord'un Tutankhamun'un laneti yüzünden öldüğüne inanıyordu. Lord, servetinin büyük bölümünü Tutankhamun'un mezarının açılması için harcamış ve ömrünü bu olaya adamıştı.
    Carnarvon Lordu'nun ölümünü, başka ölümler izledi. Ölümlerin hepsi, Lord'a yakın ölanlar ya da Tutankhamun'un mezarının bulunması sırasında inşaatta çalışan işçilerdi. Firavun Tutakhamun öleli 3 bin yıldan fazla olmuştu ve 300 asır süren bir lanetten bahsediliyordu.
    Lord, eski Mısır'a ilgi duyduğu için kazılara bir anlamda sponsor olmuştu. 1907 yılında Mısır'da arkeolog Carter'le tanışan Lord, Carter'in hiç bilinmeyen bir mezarın peşinde olduğunu öğrendi. Carter, Firavun Tutankhamun'un mezarını bulmak için çaba sarfediyordu. Carter'in planı Lord'un da hoşuna gidince ikili, kazıları genişlettiler. Carter 1922 yılında çökmüş bir merdiven girişi buldu. Birkaç ay sonra ise, büyükçe bir kapıya ulaşmayı başardılar. O kapı Tutankhamun'un mumyasının gömülü olduğu kapıydı. İçeride inanılmayacak kadar değerli hazinelerle birlikte, Tutankhamun'un mumyası bulunuyordu. Mumyanın yanındaki kapakta şöyle bir yazı vardı:
    "Kutsal mezara dokunana ölüm gelecektir."
    Mumya İngiltere'ye gönderildi. Lord da İngiltere'ye geri döndü. İşte garip olaylar dizisi bundan sonra başladı. Önce Lord, kan zehirlenmesi teşhisiyle aniden ölüverdi. Lord'dan yarım saat sonra yanından hiç ayırmadığı köpeği de bilinmeyen bir sebepten öldü.
    Artık ölümler başlamıştı. İşçiler teker teker anlaşılamayan bir hastalıktan ölmeye başladılar. Mezarın iç odasının açılışına katılan arkeolog James Henry Breasted, ateşli bir hastalıktan bir gün içinde hayatını kaybetti. Profesör La Fleur ve ABD'li milyarder George Jay-Gould, mezarı ziyaret ettikleri gün öldüler.
    Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen ölümler o kadar arttı ki, bilimadamları piramitlerde araştırma yapmaya başladılar. İlk tezleri ise, Tutankhamun'un odasında bulunan zehirli bir tozun insanları öldürmüş olabileceğiydi. Ancak kimse bu teze inanmadı. Herkes, rahatsız edilen Tutankhamun'un intikam aldığını düşünüyordu."
    Sevgiler...İyi haftalar...

    YanıtlaSil
  3. Figen`cim paylasimin icin tesekkürler.Sergide bu lanetle ilgili bir seye rastlamadim.Bir video gösterisi vardi ve cok uzun sürünce sonuna kadar bekleyemedim belki orda bahsedilmistir.Ben de intten okudum bu bilgileri sonra..Sevgilerimle.asis

    YanıtlaSil
  4. aissim bana da heyecan veriri firavunlar mısır çok mistik

    ankaraya alalım seni güneş açtı hava ısındı nihayet :)
    öptümmm

    YanıtlaSil

Hoşgeldin :)içinden geldiği gibi...

LinkWithin

In Verbindung stehende Pfosten mit Thumbnails